Våren 2006 hölls det första mötet i Ångermanälvsprojektet. Huvudmålet med projektet var att inventera, utreda och presentera förslag på miljöförbättrande åtgärder för hela Ångermanälvssystemet; Ångermanälvens huvudfåra, Fjällsjöälven och Faxälven. Med miljöförbättrande åtgärder menas konkreta insatser för att förbättra och återskapa förutsättningar för arter som lever i eller i anslutning till vattendragen.

Nu är rapporten från det senaste delprojektet, med fokus på Ångermanälvens huvudfåra, klar. Den hittar Du HÄR.

Med denna rapport, 16 år efter starten, har målet nåtts. Det finns nu totalt sex rapporter från de olika genomförda delprojekten som tillsammans omfattar hela Ångermanälvssystemet. I och med denna rapport har de första utredningarna som gjordes i Ångermanälvsprojektet kompletterats med fler områden och objekt och utifrån de insikter och erfarenheter som vunnits under projektets gång.

Arbetet framöver inom Ångermanälvsprojektet kommer att inriktas på fördjupade studier och genomförande av åtgärder som föreslås i rapporterna. Restaurering i flottledsrensade bäckar är exempel på arbete som redan utförts i fält inom projektet. Vid Bullerforsen i Vilhelmina har två stycken torrlagda älvfåror, om sammanlagt 1100 m, öppnats upp. Andra exempel på vattendrag där miljöförbättrande åtgärder genomförts är Laxbäcken, Torvsjöån och Mesjöbäcken. Under sommaren och hösten 2022 kommer Vilhelmina Model Forest tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Sollefteå kommun att genomföra en detaljerad utredning av en fiskväg förbi Sollefteå kraftverk.