Internationella samarbeten

Bildandet av Vilhelmina Model Forest, som en fullvärdig medlem av det internationella Model Forestnätverket (IMFN) år 2004 var ett direkt resultat av ett nära samarbete med den kanadensiska ambassaden i Sverige, IMFN och Prince Albert Model Forest (PAMF). Med syfte att bygga en stabil grund för VMF samt för att skapa personliga kontakter och identifiera samarbetsmöjligheter var besöken från Kanada i Vilhelmina och från Vilhelmina i Kanada täta under åren 2002-2005. Representanter från Prince Albert Model Forest samt olika indianstammar  och Vilhelmina Norra sameby möttes också vid ett flertal tillfällen. Den upplevda samhörigheten och de många liknande frågeställningarna man står inför inom de olika ursprungsbefolkningarna när det gäller markanvändning, kultur och samhällsutveckling medförde att man nästan omgående började diskutera möjliga samarbeten och utbyten.

Våren 2007 besökte 6 ungdomar från VMF (Vilhelmina Norra sameby och Malgomajskolans jakt- och fiske-utbildning) PAMF och i september tog VMF emot unga besökare från Prince Albert.

Från besök i Kanada och PAMF: Ur Västerbottens Kuriren, ur Prince Albert Daily Herald, Reserapport, En presentation

 

Från besök i Sverige och VMF: Ur Västerbottenskuriren

2008 hölls det första mötet mellan styrgrupperna i VMF och PAMF, vilket resulterade i en utvecklad samverkansplan mellan MF-områdena, inklusive berörda samhällen och universitet. Under 2009 hölls ett möte i VMF om utbyte kring ”traditionell kunskap” och VMF besöktes även av Cliff Beuttner som introducerade elever och lokalbefolkning i Saxnäsområdet i traditionell, praktisk älgjakt på kanadensiskt vis. Även forskningsprojektet ”Learning from Our Elders”, vilket fortfarande pågår, inleddes under 2009. Projektets syfte är att studera ursprungsbefolkningarnas anpassning till klimatförändringar utifrån traditionell kunskap. 

Kopplat till forskningsprojektet genomfördes under 2010-2012 ett utbildningsprojekt, i både VMF och PAMF, med målet att lära unga medlemmar ur regionernas ursprungsbefolkningar metoder och tekniker för att ta tillvara kunskaper från äldre och kombinera dessa med ny teknik. 

Förutom klimatfrågan visade sig samtalen med representanter från äldre generationer ge information och kunskap om många andra viktiga frågor som rör befolkningsgruppernas sätt att leva och verka; markanvändningen i stort, kulturen, samhällsutveckling och konflikter med andra markanvändare etc.

Från projektet ”Learning from our Elders”: Forskningsrapport (in English), Utbildningsprojekt Vilhelmina Norra sameby; rapport på svenska, report in English, Film från IMFN/PAMF

Utbytesstudier

Genom de samarbeten som VMF har med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Umeå Universitet har samarbeten genomförts med kanadensiska universitet. Utbytesstudenter har vid ett par tillfällen besökt VMF för att genomföra delar av sina utbildningar.

Detta samarbete har medfört att det tagits fram en rapport om klimat, klimatförändringar och anpassningar till dessa för VMF och Vilhelmina kommun. 

Under 2013 genomfördes en studie i VMF av de renskötande samernas anpassningsförmåga till olika naturliga och samhälleliga förändringar ur ett genusperspektiv. Vilhelmina Norra sameby var en av de första i Sverige att arbeta med RBP som ett sätt att kommunicera och minska intressemotsättningar mellan rennäring och andra typer av markanvändning. Idag har konceptet spridit sig till 50 av Sveriges 51 samebyar och det finns god potential att använda det för, exempelvis, kartlägganing av Caribouns (den nordamerikanska renens) viktiga livsmiljöer och betesmarker.