Kort om VMF

Model Forest (MF)-konceptet växte fram i Kanada under 1980-talet, som ett försök att omsätta riktlinjer om uthålligt skogsbruk (Sustainable Forest Management, SFM) i praktisk handling och därmed verka för en regionalt och lokalt hållbar utveckling. Det handlar om en långsiktig process bestående av en arena där olika aktörer gemensamt kan arbeta med att utveckla och förvalta skogens alla värden inom ett utpekat geografiskt område.

Utvecklingan av Vilhelmina Model Forest (VMF) har sin grund i den skogspolitiska utvecklingen där begreppet skogsbruk, från 1970-talet, har breddats från ”Uthållig virkesproduktion”, ”Produktion och miljö” och ”Skog till nytta för alla” till ”Hållbar utveckling”. Drivkraften har varit och är samhällets önskemål om ett skogsbruk som levererar en ökad mångfald av varor och tjänster. Ett stort antal internationella riktlinjer, svenska miljömål och frivilliga certifieringsstandarder uttrycker detta på olika sätt. Denna nya breda definition av skogsbruk kräver en ökad mångfald av skogsbruksmetoder och skötselalternativ. Olika kategorier av ägare och brukare, olika skogstyper och olika regioner i Sverige och i Europa kräver olika anpassningar. Dessutom ställer det ökade krav på planering i ett landskapsperspektiv, både i den meningen att ett större geografiskt område måste beaktas och att människor som representerar olika intressen och värderingar får komma till tals.

 

Vilhelmina – Europas första Model Forest

I februari 2004 ansökte Vilhelmina Model Forest (VMF) om att bli medlem i det internationella Model Forest-nätverket (IMFN) med sekretariat i Kanada.  I september samma år invigdes VMF som första Model Forest (MF) i Europa med Vilhelmina kommun som geografiskt kärnområde. VMF är därmed en del i ett nätverk av försök att utveckla partnerskap och arenor för hållbart brukande av landskapet. Idag finns det 60 Model Forest i 30 olika länder.

Syftet med VMF är att uppnå ett långsiktigt uthålligt brukande av landskapet baserat på lokalt deltagande i Vilhelmina kommun. Målet är att utforma en strategi som innebär att lokala aktörer känner valfrihet och trygghet i sitt brukande av naturresurser. Samarbete och samverkan är grundläggande förutsättningar och i arbetet läggs därför stor vikt vid att utveckla processer omkring delaktighet beträffande planering, praktiskt utförande och forskningsinsatser inom olika områden och delar av Vilhelmina kommun. Med hjälp av forskning och studier kan ett nytänkande utvecklas om hur landskapet kan nyttjas för produktion av varor och tjänster. Kunskap kan förmedlas både genom traditionell undervisning och genom att använda skogen som lärosal, bl.a. i de demonstrationsområden som skapats runt om i VMF. Förbättrad dialog mellan landskapets olika aktörer med hjälp av bland annat ökad kunskap är en ledstjärna i processen.

I arbetet med VMF är även utbyte med andra MF viktigt för socialt nätverkande och kunskapsutbyte.